Stoffen kennis

                                                   Van rups tot zijde
  
                                                                                                                    

Bourette wordt gemaakt van de laatste restjes zijde van de cocon waaruit de zijdevlinder is geboren. Een 100% diervriendelijke zijde, omdat de cocon al uitgekomen is, is deze beschadigd.  Uit deze vezels worden draden gesponnen die, evenals de uiteindelijke stof, gekenmerkt worden door kleine onregelmatigheden. De stof is vaak crème kleuriger dan andere zijden stoffen en heeft een stoere look. Deze zijde neemt veel verf 'onderhuids' op.Let op Bourette zijde heeft een flinke krimp. Voor het verwerken altijd eerst voorwassen!  De Bourette Singlejersey is erg populair voor kleding vanwege haar stretch. De Bourette transparant en Bourette grof geweven zijn prachtig voor zijden sjaals.

Lycra
Lycra is een elastomeergaren en wordt gebruikt voor zwemkleding of andere sportkleding. Truitjes of broekjes worden ook gemaakt van elastomeergaren omdat een mode kan aangeven dat deze afgeleid wordt van bestaande sporten. 
Waarom worden lycra`s gebruikt? Na het sporten (zwemmen) zijn ze snel droog, lycra heeft een geringe vochtopname. De elasticiteit blijft ook als het kledingstuk nat wordt. Lycra schijnt niet door. Kan heel goed tegen chloor Kan goed tegen zweet Is goed te verwerken wat ook wel nodig is bij sportkleding want de naden moeten zo plat mogelijk genaaid worden. Blijft in vorm. Verder worden elastomeergarens ook verwerkt in bovenkleding stoffen.
 Handelsnamen Lycra, Spanzelle, Dorlastan en Elastan.


Wat is een Vleug? 
Fluweel, velours en ribfluweel hebben een "vleug". Stoffen met een vleug moet je in één richting verwerken/knippen.
Je doet dit om kleurverschil te voorkomen.
In welke richting je deze stoffen verwerkt is ook belangrijk.
Je kunt het met de hand voelen, of je met de vleug meegaat, of tegen de vleug in.
Strijk er in de lengterichting over met je hand, voelt de stof nu glad? dan beweeg je met de vleug mee. Dan liggen de haartjes/draadjes op de stof plat.
Strijk er nu in tegengestelde richting over, dan voelt het minder glad en strijk je tegen de draadjes in.
Dan beweeg je tegen de vleug in.
Werken met fluweel, hoe knip ik mijn patroon uit de stof?
Bij fluweel, velours en ribfluweel leg je alle patroondelen tegen de vleug in: dus als je van boven naar beneden over de stof strijkt met je hand, voelt het ruw aan en strijk je tegen de haartjes in.
De reden daarvoor, dan is de donkerste, diepste kleurnuance van de stof zichtbaar. De stof komt zo het beste tot zijn recht.
Er bestaan ook mantelstoffen met een vleug. Heb je een mantelstof met een vleug gekocht, dan verwerk je deze juist met de vleug mee.
Dus als je van boven naar beneden met je hand over de stof gaat, dan liggen de draadjes glad. De reden daarvoor is dat regen en sneeuw van de stof af glijden.
Belangrijk; Alle patronen worden dezelfde richting op geknipt.



Geen opmerkingen: